Algemene informatie

Welkom!

Deze website is gemaakt voor deelnemers van het Congres Huiselijk Geweld op 25 november 2021 en speciaal geschikt om op mobiele telefoon of tablet te bekijken. De website is bedoeld als online programmaboekje, zodat u als deelnemer de gehele dag toegang hebt tot het actuele programma en de achtergrondinformatie.  

De TOP-3 methodiek is de praktische uitwerking van de landelijke visie gefaseerd samenwerken voor veiligheid. Deze breed omarmde visie onderbouwt het belang van langdurig aansluiten bij de ontwikkeling van het gezin, met een in de loop van het proces verschuivende focus. Ieder gezinslid is hierbij actief betrokken. Eerst is de inspanning van gezinsleden en professionals gericht op het samen creëren van directe veiligheid, zodat de stress afneemt. Dat schept ruimte om samen na te denken over achterliggende oorzaken en die aan te pakken zodat er stabiele veiligheid ontstaat. Dan moet er aandacht zijn voor wat elk individueel gezinslid verder nodig heeft om te herstellen en deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke en sociale leven.  

De TOP-3 methodiek helpt bij iedere unieke casus om in de looptijd van gemiddeld 1,5 jaar te komen tot een gedragen en concreet systeemgericht Veiligheidsplan, Hulpverleningsplan en Herstelplan. Iedere betrokken professional stemt zijn plan van aanpak en interventies af op de in de plannen vastgestelde doelen.

De TOP-3 methodiek is een hulpmiddel voor professionals en de casusregisseur om samen te werken met het gezin en met elkaar, het is dus zelf geen interventie.

De structuur van de congresdag bestaat uit drie casusoverleggen bij seksueel misbruik thuis. De overleggen worden gedurende de dag op het podium nagespeeld. De sprekers van de dag nemen ook rollen in het casusoverleg voor hun rekening. Op deze wijze wordt de ontwikkeling van een voorbeeldcasus in de loop van de tijd gevolgd. Tussendoor wordt met presentaties aandacht besteed aan verschillende perspectieven die in het algemeen van belang zijn bij een casusoverleg en de samenwerking met het cliëntsysteem. Er is daarbij aandacht voor zowel het slachtoffer als de pleger en andere gezinsleden. 

Er is in de presentaties aandacht voor de volgende onderwerpen: 

  • het schadelijke effect van de reacties van professionals en omstanders op het slachtoffer en de pleger, 
  • hoe om te gaan met ontkenning bij ouders en bij plegers, 
  • ervaringsdeskundigheid, 
  • het verloop van een plegerbehandeling, 
  • compenserende hulp bij niet beïnvloedbare risico’s en 
  • hoe partners van plegers oversteund kunnen worden bij het omgaan met de schokkende gebeurtenissen.

 

Twitter mee over het Congres Huiselijk Geweld!
Gebruik #congresHG en #HuiselijkGeweld  @logacom